ZIUA VICTORIEI MARCATĂ LA DROCHIA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Topal

Ziua Victoriei a fost marcată la Drochia printr-un eveniment mai diferit față de anii precedenți, dat fiind faptul că este anunțată Starea de Urgență pe tot teritoriul țării în legătură cu Covid-19. Așadar, la monumentul Ostașului nu a fost organizată o ceremonie fastuoasă de 9 mai. Autoritățile locale fără a ține un discurs, tradițional au depus flori, aducând un omagiu celor căzuți pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial.

Drochienii de asemenea s-au alăturat acestei tradiții care este respectată de 75 ani. Această zi nu poate fi trecută cu vederea, generația de astăzi trebuie să cunoască eroii care au luptat pentru libertate și pace, susțin cetățenii.

LARISA SCUTELNIC  locuitoare  or. Drochia

Azi e 9 mai. Împreună cu nepoțica am venit în această zi, ca în fiecare an, la depunerea de flori. Necătând la faptul că este pandemia, noi am venit la acest monument și vom pleca în satul Baroncea, unde se află monumentul ostașului Scutelnic. El a decedat la 8 martie 1945. Noi în fiecare an venim, ca să învățăm copilul, îi povestim. Ea își cunoaște străbuneii. Noi îi vom cinsti și îi vom păstra vie memoria!

VASILE MACSIMENCO  locuitor  or. Drochia

A luptat tatăl meu, bunelul și unchiul au decedat în acest război. Monumentul îl cinstesc de fiecare dată.

Pentru prima dată în îstorie ceremonia dedicată Zilei Victoriei este desfășurată în asemenea mod, fără marș și zeci de cetățeni cu flori  la monumentul Ostașului susține Nina Cereteu, primara orașului Drochia.

NINA CERETEU  primara  or. Drochia

Indiferent de pandemie sau situație epidemiologică, este un fapt istoric care a avut loc. Toți îl cinstesc și îl voi cinsti mereu. Nu a fost un eveniment organizat, după cum vedem cionducerea raionului, orașului și după cum vedem oamenii se alătură la depunerea de flori. Noi am anunțat din timp, că nu va fi un eveniment organizat, cum lumea este deprinsă, radițional cum trebuie să fie. Vreau să felicit toți locuitorii orașului, raionului cu această frumoasă sărbătoare pentru că este istoria noastră pe care toți trebuie să o cunoască și să o transmită copiilor. Eu la rândul meu am avut bunei, care au fost veterani și care nu doreau să povestească despre ,,Ce a fost război?!’’ și prin ce au trecut. În schimb, în această zi, de 9 mai îmbrăcau cu multă mândrie toate medaliile pe care le aveau și mergeau la depunere de flori. L fel, prin intermediul dumneavoastră vreau să aduc un omagiu veteranilor care au mai rămas viață. Din păcate sunt foarte puțini, dar din numele Primăriei orașului Drochia și al meu personal vreau să le aduc multe plecăciuni, sănătate și să îi mulțumim. Pentru că prin sacrificiul lor, prin jerfirea lor de sine avem acest frumos cer senin și pace pe Pământ.

9 mai este o zi însemnată pentru toată omenirea. Vie trebuie să le fie memoria eroilor, care și-au sacrificat viața în timpul tragicului război, a relatat președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean.

ALEXEI VASILEAN  președinte r-ul Drochia

Deși este perioada de carantină, oricum în orașul Drochia a avut loc depunerea de flori la monumentul Soldatului Necunoscut. Administrația Publică locală de nivelul I și nivelul II, s-au alăturat și marinarii din orașul și raionul Drochia și după cum vedeți și alte presoane din oraș care au venit să-i pomenească pe cei căzuți pe câmpul de luptă. În raionul Drochia în viață sunt 11 veterani. Am vizita personal 10 veterani din 11. Unul se află cu traiul la Moscova și nu am putut să îi înmânez medalia și prezent de la președintele RM și un suport financiar din partea Consiliului Raional Drochia, dacă va reveni acasă va putea apela la noi. Înainte de pandemie erau planificați câte 10 mii lei pentru fiecare veteran, dar luând în considerație că din Fondul de Rezervă s-au chektuit mulți bani petru combaterea Covid-19, am decis împreună cu toate fracțiunile să acordăm un suport a câte 5 mii lei.

75 de ani s-au împlinit de la încheierea celui mai sângeros război din istoria omenirii.Peste 50 milioane de oameni și-au pierdut viața pe câmpul de luptă.  În cel de-al Doilea Război Mondial au participat aproape 268 mii de moldoveni dintre care 69 400 nu s-au mai întors acasă.

Banner Paslari
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate