STATIE DE EPURARE DIN ORHEI CONSTRUITA CU SUPORT EUROPEAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Gherciu

Orheienii se bucură de serviciile celei mai mari stații de iepurare ecologică din Europa, construită pe banii europeni. Stația dinsatul Seliște ativează din 2013, în baza tehnlogiilor a zonei umede și este prietenasămediului înconjurător și implicăcosturi mai mici decât tehnologia tradițională. Construcţia staţiei a fost finanţată de Uniunea Europeană (2.9 milioane dolari SUA), Ministerul Mediului al Republicii Moldova (2.2 milioane dolari SUA) și Banca Mondială (0.4 milioane dolari SUA).

La prima vedere, pare un lac imens acoperit de stuf. De fapt, suprafața de 5 hectare din satul Seliște, acoperită de aceste plante benefice, reprezintă cea mai mare stație de epurare ecologică din Europa. În Republica Moldova mai sunt câteva stații similare locale, însă acestea au o suprafață mult mai mică și o capacitate redusă de prelucrare a apelor uzate. Stația din Seliște a fost construită deoarece cea „clasică” din Orhei este veche și necesita lucrări de renovare costisitoare. „Am inițiat procedura de reabilitare, au fost experți din Suedia care au făcut studii de fezabilitate și au constatat că este mai ușor să construim o stație nouă decât s-o reabilităm pe cea veche. În Franța există asemenea stații, cu o capacitate de la o mie la două mii de metri cubi. Capacitatea stației noastre este de 4600 metri cubi.

 Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2018, din totalul de 126 de sisteme de canalizare din țară, doar  84 erau dotate cu staţii de epurare, din care funcţionale sunt 73 de unităţi. Cea mai bună situație privind stațiile de epurare este în UTA Găgăuzia și în Regiunea de Dezvoltare Sud. Lipsa acută a stațiilor de epurare se înregistrează în raioanele Glodeni și Soroca. Din volumul total de apă uzată epurată, 4,1% sunt epurate insuficient. Specialiștii afirmă că lipsa stațiilor de epurare duce la poluarea apelor râurilor din care ne alimentăm, afectându-ne starea de sănătate. Si în raionul Glodeni, sunt construite câteva 6 mini-stații de epurare , 4 din ele sunt procurate cu suportul Uiunii europene, care a finanțat construcția Centrelor comunitare în orașul Glodeni, Balatina; Fundurii Vechi, Struzovca .  Centrele comunitare oferă servicii pentru persoanele în etate și social-vulnerabile.

Oamenii din Hîjdieni , care se află în preajma orașului s-au plans de nenumărate ori pe mirosul neplăcut , care îi deranja , atunci când apele reziduale se reărsau pe terenurile satului în anii prcedenți.

Pentru orașul Glodeni  apele reziduale sunt o problemă, la care autoritățile încă nu au găsit soluțiii și asta deoarece  stația de epurare  a fabricei de zahăr nu este funcțională și este proprietate privată.  Astfel , fabrica de zahăr, care  presta aceste servicii , atunci cănd era funcțională, astăzi suportă chieltuieli prea mari, pentru deservirea stației.

Potrivit unui studiu de fezabilitate , stația este una din cele mai bune din Europa, doar că întrținerea ei , este foarte costisitoare . Autoritățile locale    au elaborat deja un proiect tehnic pentru construcția stației, dar deocamdată  nu au găsit finanțatori.

Banner Pantilei
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate