PIATA DIN NISPORENI, ABUNDA IN FRUCTE SI LEGUME DE SEZON AUTOHTONE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Sofroni

Piaţa din Nisporeni abundă  în tot soiul de fructe şi legume de sezon crescute de producătorii noştri. Comercianții și-au scos marfa la vânzare,  care le face din ochi consumatorilor. Aceştia nu stau mult pe gânduri și fac coadă la produsele pline de vitamine, însă achiziţionează în cantităţi mici pentru a-şi potoli măcar poftele . În pofida costurilor care bat la buzunare, piaţa  din Nisporeni este un adevărat furnicar,  mai ales în zilele de joi şi duminică, iar oamenii îşi fac plinul cu de toate. Chiar şi aşa, cumpărătorii invocă că unele produse le par scumpe şi astfel, cumpără câte puţin, doar de poftă. Aceştia speră însă că peste câteva săptămâni comercianţii le vor ieftini.  Ce doriţi să cumpăraţi? Dovlecei, cartofi, ne mai uităm. Sunt scumpe. În cantităţi mici luăm şi venim mai des la piaţă.”  “Am cumpărat cartofi, caise, roşii, diferite. Cu acestea trebuie să ne întărim imunitatea şi să ne păzim de epidemia asta care este.” “Sunt mai dorite.  Ce mai procuraţi? Legume şi fructe, pentru copii mai mult. În rest, salate, au apărut deja în grădină. Cum vă par preţurile? Accesibile.Eu cred că pentru oamenii de rând sunt accesibile.Nu e atât de exagerat preţul.”  Cele mai solicitate sunt căpşunile şi zmeura, care de altfel sunt şi puţine pe piaţă. De asemenea, castraveţii,  ardeii graşi, păstăile, dovleceii şi mazărea verde sunt  preferatele locuitorilor din Nisporeni în sezonul estival.  “Ca primii, cred că e normal preţul, anul trecut tot erau cam aşa preţuri. Faţă de anul trecut nu prea am văzut. După zmeură am venit şi nu este. Eu vreau o lădiţă mai mare şi nu se găseşte.” În timp ce cumpărătorii şi-ar dori preţuri mai mici, comercianţii spun că producţia nu s-a scumpit în acest an, din contră, unele fructe şi legume s-au ieftinit faţă de anul trecut, mai ales că depun multă muncă pentru  avea o  roadă bogată.

NICOLAE POGHIRCA COMERCIANT “Toate sunt crescute natural, acasă în grădină. Anul acesta preţurile au rămas la fel ca şi anul trecut sau le-aţi ridicat?Nu. Chiar sunt mai joase. Anul trecut, cartofii i-am vândut cu 15-20 de lei, anul acesta am ajuns la 10. Dovleceii puţin sunt mai scumpi ca anul trecut, dar cred că nu mult timp o să ţină. Cât erau anul trecut?  5-6-8 lei, de la 8 lei în jos. N-aş zice că producţia e mai bogată ca anul trecut, e mai puţină, dar preţurile sunt mai ieftine. Duminica vânzările merg mai bine, sunt mai mulţi cumpărători, dar în zilele din cursul săptămânii sunt mai puţini.” OLGA PRAV COMERCIANTĂ “La Chişinău vindeam anul trecut mai scump, dacă anul acesta cu epidemia nu putem să ne deplasăm vindem aşa la preţul acesta. Le-am  cules acum proaspete.  Aţi mai fost zilele acestea cu cireşe de vânzare? Cum au mers vânzările? Binişor. Dacă marfa e frumoasă merge. Vişina încă mai bine merge ca cireaşa.Numai dacă o să plouă, posibil vom pierde, dar deja cât va fi, atâta.  Producţia este mai bogată faţă de anul trecut?  Da, anul acesta e foarte bogată, mai ales vişina şi cireaşa. Nu peste tot locul, la şesuri unde au fost îngheţuri, e mai puţină, dar pe dealuri, unde e mai ridicat, pe lângă pădure e chiar foarte bogată. Încă avem comenzi, dar nu reuşim să  culegem fructele, fiindcă timpul nu ne permite.”

VASILE PÂRLICI COMERCIANT “Avem: roşii de două feluri, dovlecei, piersici avem de ale noastre, caise, ardei dulci, morcov, usturoi moldovenesc, păstăi tot moldoveneşti, mazăre. Văd că e întrebată la noi mazărea, cred că e dorită. Ca şi anul trecut sunt preţurile, numai că mulţi s-au aşteptat ca căpşuna să scadă preţul, dar ploile au afectat şi e puţină căpşună, practic nici nu e pe piaţă. Încă cum au fost ploile puternice, preţul încă e bun pentru căpşuni. Cumpărători aveţi în perioada aceasta?  Parcă ieri a fost mai slăbuţ, dar azi mai binişor.O zi aşa, o zi aşa…după buzunarul omului.”  La Piaţa din Nisporeni, cele mai ieftine sunt, cireşele şi vişinele. Fructele sunt vândute cu 15 lei pentru un kilogram. Iar unul de caise costă  30 de lei. Căpşunile şi zmeura sunt comercializate cu 40 de lei pentru un kilogram. Preţurile la cartofi şi dovlecei variază între 10- 15 lei pentru un kilogram , iar varza – 5 lei. Mazărea costă în mediu 20 de lei. Pentru un kilogram de vânătă cumpărătorii vor scoate din buzunare 35 de lei, pentru unul de ardei cu 5 lei mai ieftin.  Un kg de castraveți costă 18 lei, iar unul de  roșii se vinde cu 7 lei mai mult. Cele mai scumpe produse sunt păstăile şi usturoiul, care  se vând  cu 60 de lei pentru un kilogram. 

Banner Gherciu
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate