O GRENADA, DESCOPERITA INTR UN BECI DIN ORASUL NISPORENI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Gherciu

O grenadă ce provine din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsită în  oraşul Nisporeni. Proiectilul a fost descoperit de către un bărbat, în timp ce făcea ordine în beci. Acesta imediat a alertat oamenii legii. La fața locului au venit polițiștii, militarii, dar și specialiştii Secţiei Situaţii Excepţionale care au încercuit zona şi au sesizat geniştii.

Vasile Ulinici povesteşte că a primit drept moştenire o casă de la o bătrânică pe care a îngrijit-o mai mulţi ani la rând, iar în 2018 aceasta a decedat. Bărbatul spune că la 6 mai a decis să meargă în beci pentru a face ordine. Aici, a observat proiectilul, care se afla într-o ladă.

VASILE ULINICI LOCUITOR AL ORAŞULUI NISPORENI

08:43 “M-am dus în beci să fac curăţenie şi într-o ladă erau căpace folosite. Le-am luat într-o căldare, le-am mutat şi într-o bucată de ziar am văzut un obiect învelit. Am zis să văd ce este.Şi când colo grenadă, dar nici nu am văzut până acum. 09:09  musac  09:59 Am îngrijit o bătrânică, în 2018 a murit şi am rămas noi moştenitori şi iată, am găsit şi obiectul acesta.Cine l-a pus şi cum l-a pus, de unde şi cum, nu ştim.Bine că l-am găsit şi l-am transportat. “ 10:25

Bărbatul susţine că nu s-a speriat, şi chiar a ridicat grenada. Totuşi, a anunţat poliţiştii.

VASILE ULINICI  LOCUITOR AL ORAŞULUI NISPORENI

09:10 “Am luat-o în mână, am pus-o la loc. I-am arătat-o soţiei şi deja ieri am sunat la  112, la poliţie. A venit poliţia, au venit militarii şi alţii şi s-au uitat la dânsa, au pus-o la locul ei şi au spus ca să nu umblăm.

Nu v-aţi speriat?

  • Nu, dacă eu nici nu ştiu ce-i asta. Când vezi un lup, poţi să te sperii, dar de asta nu se sperie nimeni.”  09:39

Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că grenada era funcțională şi putea să explodeze în orice moment.

ION BOUROŞ SPECIALIST  SUPERIOR AL SERVICIULUI SUPRAVEGHERE ARMAMENT AL IP NISPORENI

07:02 “La data de 6 mai, în jurul orelor 15:00 am fost anunţaţi de către serviciul de gardă al Inspectoratului de Poliţie precum că într-o gospodărie de pe str. Toma Ciorbă a fost depistată o grenadă într-un beci. Imediat ne-am deplasat la faţa locului, grupa operativă unde s-au întreprins măsuri automat de încercuire a locului menţionat pentru a nu admite cazuri de pătrundere a persoanelor străine. 07:33 MUSAC 08:00 Totodată am anunţat Batalionul “Geniu” şi la momentul dat, de către dumnealor a fost ridicată grenada de model F1, grenadă de mână într-o stare periculosă.” 08:14

De asemenea, la faţa locului s-a deplasat şi un grup de genişti, care au ridicat proiectilul. Aceştia au constatat că este o grenadă de mână F1. Obiectul periculos va fi neutralizat la Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca.

ION GOLOVEI  CĂPITAN, ŞEFUL GRUPEI DE DEMINARE

06:06 “A fost anunţată echipa de deminare astăzi, la ora 9 dimineaţa. Echipa de deminare a fost solicitată în oraşul Nisporeni. 06:13 MUSAC 05:35 Grenadă de mână F 1 se numeşte din al doilea război mondial, este de tip sovietic. Prezintă pericol, deoarece este în stare foarte veche şi fără pârghie de siguranţă. Am ridicat granata dată şi va fi transportată în siguranţă sporită pentru nimicirea la poligonul dat din unitatea noastră.” 05:56

Săptămâna trecută geniștii au mai intervenit în oraşul Nisporeni, după ce un bărbat a găsit un obuz din perioada celui de-al doilea război mondial în timp ce efectua lucrări agricole în grădină. Și în acest caz, proiectilul a fost luat de geniști, după care a fost distrus în condiţii de maximă securitate .

Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea acestora cu mâna, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau a altor componente.

Banner Pantilei
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate