NOI CAZURI DE COVID 19 ÎN RAIONUL DROCHIA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Sofroni

Situația epidemiologică din raionul Drochia devine tot mai șubredă. Dacă la data de 26 iunie la nivel raional au fost înregistrate 231 persoane cu Covid -19, adică cu 19 mai mult decât în ziua precedentă,  atunci în doar două zile de weekend cifra a crescut până la 255, dintre care 184 cazuri active. Medicii din cadrul Centrului de Sănătate Drochia bat alarmă.

EMILIA LOPATENCO șefă Centrul de Sănătate or.  Drochia

Situația ce ține de situația pandemică cu Covid-19 atât  în raionul Drochia,  cât și pe teritoiul Centrului de Sănătate este agravată pe motiv că avem foarte multe persoane în teritoriu confirmate cât și lucători medicali confirmați și suspecți, avem acum foarte multe persoane suspecte la Covid-19. La tratament la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie se află la tratament 154 persoane și din ceste 154 de persoane s-au finisat tratamentu în cindiții de ambulator doar 4. Pe raion vindecare sunt doar 15 persoane. Cu părere de rău, avem și copii testați pozitiv. Copiii, îndată la confirmarea diagnozei se internează la spital. Atât gravidele cât și copiii. Avem Ordinul Ministerului Sănătății în care este stipulat, că copiii și gravidele suspecte la Covid-19 se fie internați, dar pe motiv că nu știm statutul persoanei, noi mai întâi îi testăm și dacă se confirmă diagnoza Covid-19, atunci copiii și gravidele îi internăm obligator în secție și persoanele după 63 ani, dar și cei care au comorbidități.

Fiind la curent cu situația agravată din raion cauzată de răspândirea  noului coronavirus, unii cetățeni decid să se adreseze benevol la Secția de Prelevare a Probelor din cadrul Centrului de Sănătate pentru a fi testați la Covid-19, chiar dacă procedura se efectuiază contraplată.

Am fost în deplasare și parcă nu am contactat cu nimeni, dar cine știe? Protejez familia și pe mine. Să fost cârmuirea mai responsabilă avea să fie totul în regulă, avea să fie și populația mai responsabilă. Populația e tot de vină.

Medicii sunt mulțumiți persoanelor responsabile, care țin cont de măsurile de protecție, se adresează după ajutor la primele simptome și nu supun riscului pe cei din jur. Dar ei sunt epuizați la maxim și vin cu rugăminte în schimb către altă categorie de cetățeni – cei iresponsabili.

probeNe este greu să respirăm, ne este cald, este greu. Rugăm populația să fie mai responsabilă, să asculte medicii, că altfel ne așteaptă zile și mai dificile dacă nu o să respectăm regulele. Știți cum, răbdăm dar ne este  foarte greu. Transpirăm mult și nu ne ajunge aer.

Medicii atenționează populația despre purtarea corectă și obligatorie a echipamentului de protecție întru protejarea a fiecărui cetățean și al familei lui.

EMILIA LOPATENCO șefă Centrul de Sănătate or.  Drochia

În primul rând este foarte important ceea ce ține de responsabilitatea tuturor persoanelor. Mă refer și la cadru medical și la populația atât a raionului, cât și a republicii. Populația est efoarte  iresponsabilă. Avem o parte de populație care nu cred că este infecția Covid. Avem o parte care sunt foarte responsabili și cunosc toate măsurile de precauție, dar și dumnealor sunt supuși riscului pe motiv că îi contaminează. Iresponsabilitatea populației de a se echipa cu echipamentul de protecție, mă refer la măști de protecție, mănuși atât în spațiile publice, încăperi închise, chiar și la piață. Duminică, colegii îmi spuneau că erau foarte multe persoane care nu erau echipate, care nu erau cu măști de protecție și în transprtul public. Am apela la Comisia de Sănătate Publică, am făcut un apel la toți membrii Comisiei, care au fost receptivi și au întreprins măsuri. Dar, nu poțisă ții totul în mâniile Comisiei sau în mâinile lucrătorilor medicali sau massmedia. Fiecare persoană trebuie să coinștiintizeze faptul, că e un risc foarte mare.

În raionul Drochia conform datelor a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până pe data de 28 iunie au fost înregistrați 255 bolnavi cu coronavirus. În carantină sau autoizolare se află 394 persoane. De la începutul pandemiei și până în prezent au decedat 5 persoane diagnosticați cu Covid-19.
Persoanele care doresc să se testeze la infecția Covid-19 pot apela la numărul de telefon 8 00 33 pentru  programare. Testul la infecție Covid-19 se efectuiază contra plată -700 lei.

Banner Sofroni
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate