NISPORENI FUMATORII AU SCHIMBAT TIGARA PE UN FRUCT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Tvetcova

De „Ziua Mondială fără Tutun”, marcată în data de 31 mai, fumătorii din Nisporeni au fost îndemnaţi să schimbe o ţigară pe un fruct. Organizatorii acestei acţiuni au fost angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, care au încercat să convingă oamenii să înceapă un mod mai sănătos de viață și să renunțe la fumat. Cum au reacţionat fumătorii din Nisporeni la provocarea poliţiştilor, vedeţi în reportajul ce urmează!

Pentru a motiva fumătorii să renunţe la acest viciu, poliţiştii alături de câţiva tineri au oferit fiecăruia câte un măr, banană sau portocală în schimbul unei țigări. Astfel, cetățenii au fost invitați să pună produsul de tutun într-un coş, după care primeau fructul sănătos.

Mai mulți fumători din Nisporeni s-au arătat dornici de a arunca câte o țigară și a primi un fruct. Unii dintre ei spun că ar renunța la câte o țigară în fiecare zi dacă ar primi ceva dulce  în schimb.

Angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni i-au încurajat pe fumători  prin această acţiune ca să ducă un mod de viaţă sănătos. De asemenea, ei le-au vorbit despre efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii.

OLESEA ŢURCANU OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI

00>47  „Ziua de 31 mai este declarată în toată lumea Ziua fără tutun. De către angajaţii IP Nisporeni sunt desfăşurate activităţi de sensibilizare  şi informare a comunităţii, care au drept scop informarea  comunităţii, de a conştientiza cât de negativ este impactul consumului de produse de tutun şi al expunerii la fumul de ţigară asupra sănătăţii acestora. 01:18 MUSCA 01:25 Potrivit statisticilor cele mai multe persoane încep să fumeze, cu părere de rău, de la o vârstă foarte fragedă. Practic jumătate din numărul de fumători încep acest viciu până la vârsta de 14 ani, iar 90 % din numărul fumătorilor încep a fuma  până la vârsta de 19 ani.” 01:49

Trecătorii au apreciat această acţiune, organizată cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.

„Ziua Mondială fără Tutun” a fost sărbătorită prima dată pe 31 mai 1988.

Potrivit unui studiu,  în R. Moldova, un fumător consumă în mediu aproape 18 țigări pe zi. Datele Ministerului Sănătăţii arată că, aproximativ patru mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.

În  ţara noastră, 16,3% din adolescenții de 13-15 ani sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite. Mai mult de un sfert dintre aceștia sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Fumatul reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar și este responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele prin acest tip de cancer, la nivel global.

Banner Rotari
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate