NICIUN CAZ DE TORTURA IN RAIONUL NISPORENI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Rotari

În raionul Nisporeni nu au fost înregistrate până acum cazuri de tortură. Chiar şi aşa, Inspectoratul de Poliţie Nisporeni şi procuratura Raionului s-au alăturat unei campanii, lansată cu ocazia Zilei Internaționale pentru sprijinirea victimelor torturii. Asfel, au fost desfăşurate activități menite să atragă atenția opiniei publice asupra fenomenului torturii și relelor tratamente.

Angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni s-au solidarizat cu Campania “Eu nu aplic 166.1, eu respect Demnitatea Umană”, lansată de Oficiul Avocatului Poporului cu prilejul  Zilei Internaționale pentru sprijinirea victimelor torturii, ce este consemnată pe 26 iunie.

OLESEA ŢURCANU OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI

02:07 “În perioada 24-30 iunie 2020 se desfăşoară campania “Eu nu aplic 166.1, eu respect Demnitatea Umană”. Această campanie se desfăşoară în cadrul marcării Zilei Internaționale pentru sprijinirea victimelor torturii. Această campanie este susţinută şi de angajaţii IP Nisporeni. Prin susţinerea acestei campanii avem posibilitatea să reamintim că tortura este o încălcare gravă a drepturilor omului, care distruge sentimentul de demnitate şi valoare umană. 02:44 MUSCA 03:08 Pentru fiecare aliniat al art.166.1 este prevăzută o sancţiune  drastică, sancţiune sub formă de pedeapsă cu închisoare.” 03:20

Potrivit procurorilor din Nisporeni nu au fost înregistrate sesizări în legătură cu cazurile de tortură.

GHEORGHE CARAGIA PROCUROR

03:22 “Este evident îmbucurător faptul că Procuratura Raionului Nisporeni nu a înregistrat până acum niciun caz de tortură pentru a fi expediată cauza penală în judecată. 03:35 MUSCA 01:43 Necătând la acest fapt, totuşi Procuratura Raionului Nisporeni nu a fost pasivă la acest subiect, având în gestiune nenumărate procese penale referitor la pretinse acte de tortură, care necătând la eficienţa anchetelor derulate s-a constatat că de fapt nu au existat, nu erau elementele  infracţiunii în cauză.” 02:07

Deşi acest fenomen nu  predomină în raionul Nisporeni, poliţiştii şi procurorii  consideră că activismul civic și implicarea  oamenilor în  asemenea campanii, contribuie la  prevenirea cazurilor de tortură.

GHEORGHE CARAGIA PROCUROR

01:15 “Procuratura Raionului Nisporeni a făcut o retrospectivă asupra acestui fapt, remarcând că subiecţii pasibili de răspundere penală în baz art.166.1 din Codul penal, mă refer aici mai mult la colaboratorii de poliţie, sunt destul de responsabili. 01:38 MUSCA 03:36 Referitor la acest fapt constatăm că campaniile de sensibilizare a publicului au un efect pozitiv în acest sens. Nu ne rămâne decât să continuăm în viitor cu aceste campanii de sensibilizare a publicului pentru a aduce la cunoştinţă gravitatea infracţiunii şi anume pentru subiecţii  speciali care sunt pasibili de răspundere penală. “ 04:06

Precizăm că pentru tratament inuman sau degradant, este prevăzută o pedeapsă de la 2 la 7 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii, iar dacă faptaşul a cauzat din imprudenţă decesul persoanei riscă de la 8 la 15 ani de detenţie şi cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate.

Anual la 26 iunie este marcată ziua pentru sprijinirea victimelor torturii. Aceasta a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1984 și are ca scop îndreptăţirea victimelor care au avut de suferit de pe urma acestor acte, respectiv pedepsirea făptaşilor.

Republica Moldova a semnat la 28 decembrie 1995 adeziunea la Convenţia ONU împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude.

Banner Tvetcova
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate