ÎN PREMIERĂ SATELE RAIONULUI DROCHIA – CARTOGRAFIATE!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Cebotari

Lansarea proiectului cultural ,,Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia’’ a avut loc în încinta Consiliului Raional Drochia la data de 1 iunie.  Proiectul este menit să imortalizeze tradițiile și obiceiurile ai poporului moldav, monumentele arhitecturale și naturale din regiune. Drochia este prima localitate din Republica Moldova, unde are loc desfășurarea unui asemeni proiect.

ALA BUGAI șefă  interimar  Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport

Este un proiect în premieră în țară și este desfășurat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ne bucurăm foarte mult că această fericire de a lansa, de a porni și de a desfășura acest proiect a revenit anume Drochiei. Este preconizat pentru un an, dar ni-a rămas și mai puțin timp din cauza pandemiei Covid-19 și ne vom strădui ca să-l realizăm în termenii stabiliți, așa cum a fost preconizat la început

Pentru desfășurarea proiectului într-un mod corect și pentru a obține la final rezultate înalte și succes este necesară o atitudine corectă.  Astfel, toate persoanele împlicate în desfășurare vor fi instruite.

RODICA LOZOVAN  coordonator de proiect

Pe perioada implimentării acestui proiect ,,Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia’’ avem de realizat un șir de activități. Dar, cele mai prioritare ar fi seminarele de instruire cu participarea  actorilor principali  din domeniul culturii, lecții de informare în instituțiile de învățământ din raion. Avem de realizat și simpozioane științifice cu participarea experților din domeniul cultural și immaterial. Vom realiza împreună cu partenerii noștri media, împreună cu dumneavoastră dragi colegi, reportaje despre valorile cultural ale raionului Drochia și crearea unui film documentar cu tema ,,Cercetarea și documentarea patrimoniului cultural ale raionului Drochia”

Oamenii din domeniul culturii, totodată și membrii proiectului sunt bucuroși că vor fi valorificate meșteșugurile ai poporului moldovenesc de sute de ani, vor fi cunoscuți oamenii talentați din diverse domenii și se vor face cunoscute mai multe lucruri interesante despre raionul Drochia.

CRISTINA ȚURCANU  manager de proiect

Este un proiect care va fi implimentat până la finalul anului și va fi implimentat în fiecare localitate din raionul Drochia împreună cu echipa de implimentare, colegii mei de la Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, dar și colegii din orașul Drochia care activează în domeniul Culturii. Vom merge în fiecare localitate și vom cartografia, vom mapa toate resursele culturale ale raionului și a localității bineînțeles pentru a scoate din anonimat meșteri populari, meșteri bucătari, tradiții, ocbiceiuri, colinzi, urături și tot ce au mai frumos localitățile noastre pentru a fi ulterior promovate.

Transmiterea tradițiilor și obiceiurilor moldovenești din neam în neam – aceasta este o prioritate a autorităților locale, care s-au implicat nemijlocit în proiectul respectiv.

ION DASCĂL  vice președinte  r-ul Drochia

Consiliul Raional nu este indiferent de proiectele care sunt implimentate de Direcția Cultură  raionului Drochia și noi am contribuit cu suma de 50 mii lei pentru implimentarea acestui proiect pentru păstrarea tradițiilor și valorilor ale raionului Drochia și a RM și în continuare vom susține acest proiect pentru că este unul binevenit. Generația tânără trebuie să cunoască ceea cu ce s-au ocupat strămoșii cu zeci sau sute de ani în urmă și să le transmită copiilor, urmașii urmașilor noltri.Acest mesaj și tradițiile noastre frumoase care sunt în RM și în raionul Drochia.

proiectului ,,Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia’’ vor fi explorate 28 sate din raionul Drochia, după care acestea vor fi cartografiate. Aplicantul proiectului este ONG Centrul de Resurse UNIVERS. Proiectului  este în valoare de 140 mii lei și este susținut financiar  de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Consiliul Raional Drochia. Acest proiect este implementat în premieră în Republica Moldova.

Banner Topal
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate