Guvernul lui Dodon a luat economiile raioanelor și primăriilor care trebuiau alocați pentru educație și infrastructură

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Rotari
https://youtu.be/HRZNynXQmP8

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a constatat că Guvernul Republicii Moldova a luat economiile autorităților publice locale destinate finanțării educației și a cheltuielilor capitale, fără a consulta autoritățile publice locale în privința redistribuirii resurselor. Această decizie încalcă principiile de bază ale administrației publice locale și autonomia financiară locală. 

În absența unui mecanism eficient de bugetare multi-anuală, autoritățile publice locale fac economii din transferurile cu destinație specială pentru realizarea unor proiecte mai mari în localități în anul următor. Decizia de a nu pune la dispoziția autorităților publice locale economiile făcute în anul precedent, conform practicii obișnuite, privează autoritățile publice locale de posibilitatea implementării proiectelor de importanță majoră pentru cetățeni.

Pentru a asigura respectarea principiilor de bază ale administrației publice locale și a autonomiei financiare locale, Consiliul Politic Național PAS cere Guvernului Republicii Moldova:

  1. Publicarea tuturor datelor detaliate, pe localități, cu privire la economiile autorităților publice locale, disponibile la 31 decembrie 2019.
  2. Informarea cetățenilor cu privire la motivele deciziei de a nu pune la dispoziția autorităților publice locale în anul 2020 a economiilor făcute în anul 2019.
  3. Consultarea autorităților publice locale cu privire la redistribuirea resurselor și identificarea soluțiilor pentru finanțarea proiectelor planificate la nivel local.
  4. Abținerea de la elaborarea documentelor și luarea deciziilor ce țin de competențele proprii ale autorităților publice locale.
  5. Continuarea eforturilor de descentralizare financiara începute de Guvernul Sandu.
Banner Topal
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate