DE CE S A MAJORAT IMPOZITUL PE BUNURILE IMOBILIARE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Lupacescu

Impozitul pe bunurile imobiliare în anul 2020  s-a majorat considerabil pentru locuitorii orașului Drochia. Această veste a stârnit mai multe controverse din partea cetățenilor, dat fiind faptul că suma s-a triplat. Potrivit drochienilor perioada de pandemie nu este una potrivită pentru majorări.

TATIANA BEJAN  locuitoare  or. Drochia

Datorită Coronavirusului  și faptului că nu s-a activat perioadă de două luni  aproape și cred că Statul are nevoie să suplinească bugetul și din cauza la aceasta majorează tariful la impozite. Cred că o să majoreze prețul la tot. Au nevoie de bani, asta e. La sărăcia de acum, majorarea aceasta îi doboară pe toți.

Pe unii drochieni însă, chitanța cu noul tarif pentru achitarea impozitului pe imobilul pe care îl dețin nu le-a indispus. Mai mult ca atât, întrebați dacă cunosc din ce motiv a avut loc această majorare și dacă sunt de acord cu noul preț, au relatat:

Nu știu, așa sunt vremurile acum cred că. Am să achit și asta e tot.

Cred că au nevoie de surse financiare de aceea și au majorat impozitul. Altă idee nu am. O să achităm. Altă opțiune nu avem, înafară de a achita.

Eu consider că trebuie de achitat. Și, sunt careva privilegii dacă achiți până pe 15 iunie. Deci, achiți mai puțin, așa am citit. Dar, am să achit.

Pe rețele de socializare de asemenea bântuie mai multe versii despre motivul majorării cotelor  impozitului pe bunurile imobiliare în orașul Drochia. Când a fost luată decizia, dar și care este motivul acestor majorări  a comunicat șefa localității, Nina Cereteu.

NINA CERETEU primară or. Drochia

Cota impozitului pentru bunul imobiliar este prevăzută expres  de către codul fiscal. În codul fiscal sunt prevăzute cotele minime și cotele maxime, de la 0,05%  până la 0,4% pentru cota impozitului pentru bunurile imobiliare. Deci, Consiliul Orășenesc, la aprobarea Bugetului în 2019, decembrie, aprobând bugetul pentru 2020 a stabilit cota impozitului pentru bunurile imobiliare 0,15. Adică, el a fost 0,05%, pentru anul 2020 – 0,15%. Vreau să subliniez, că foarte mulți ani această cotă a fost minimă. Orașul Drochia a menținut cota minimă, pe când orașele vecine demult au cota de 0,2% sao 0,4%. Acesta este unicul impozit, care vine direct în bugetul orășenesc. Până în anul curent din impozitul pentru bunurile imobiliare se adunau maximum 400 mii lei. Eu am o întrebare pe care o adresez tuturor locuitorilor, care întreabă de ce s-au majorat impozitul?! Ce poate Primăria din acest impozit, din suma de 400 mii lei sa facă pentru oraș?!

Impozitul pentru bunurile imobiliare este unica contribuție directă a locuitorilor  în bugetul orășenesc, banii fiind cheltuiți pentru întreținerea drunurilor, iluminatul stradal, amenajarea localității și îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor, potrivit edilei. Decizia de a majora  tarifele a fost luată temeinic.

NINA CERETEU primară or. Drochia

Anul trecut am participat personal la o întrunire cu domnul Chicu, fiind ministrul finanțelor, la care am adresat întrebarea precum că s-au majorat salariile și nu doar, dar acoperire financiară nu avem. Atunci, au verificat care este cota impozitului pe bunurile imobiliare în orașul Drochia. Am avut drept replică:,, Voi nu vreți să vă certați cu locuitorii, dar cereți bani de la centru?! ”. Respectiv, noi nu am avut altă soluție și iarăși, vreau să fie foarte clar, că se vehiculează că ne facem salarii. Nu, nu este așa. Acesta este impozitul direct în administrarea orașului. Nimeni nu a putut să prevadă din timp, că v-om ajunge așa o situație complicată, cum este pandemia în care ne aflăm toți la moment, doar toată lumea s-a ciocnit cu problema dată.

În anul 2020 cota impozitului pe bunurile imobiliare constituie 0,15%, adică triplă față de anii precedenți. În orașul Drochia, tariful la impozitul pentru bunurile imobiliare nu a fost modificat de 12 ani, din anul 2008.

Banner Tvetcova
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate