CE MODEL DE STUDII DIN CELE 7 PROPUSE VA ALEGE DROCHIA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Cebotari

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  a elaborat 7 modele de desfășurare a studiilor în anul școlar 2020-2021. Aceste șapte modele vor fi supuse consultărilor publice, iar directorii de școli vor vorbi cu profesorii și părinții și vor decide care metodă este cea mai bună pentru școală, a relatat ministrul Educației, Igor Șarov.

IGOR ȘAROV  ministrul Educației

Modelul 1 presupune prezența fizică 100% la școală. Modelul 2 –

învățarea în două schimburi. 3. Învățare combinată .4. Învățarea de tip hibrid, elevii se împart în două grupuri).5. Învățarea alternantă (50% din elevi se află la școală timp de o săptămână, iar 50% se află acasă (online), apoi grupurile se schimbă).6. Învățarea la distanță inclusiv online.7. Învățare mixtă. Fiecare din modele illustrate o să fie analizate și adaptate în funcție de specificul comunității și coordinate cu organele locale de specialitate din domeniul învățământului.

Șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport din raionul Drochia a analizat împreună cu cadrele didactice din instituțiile de învățământ din raion cele 7 modele propuse spre desfășurarea studiilor de la 1 septembrie și a evidențiat câteva metode potrivite.

ION RECEAN șef Direcția Învățământ, Tineret și Sport r-ul Drochia

În raionul Drochia alegem 3 modele din acele 7, aceste fiind cele mai optimiste. Modelul 1 în majoritatea școlilor, modelul 2 este studiat și discutat cu amănunte de către instituțiile mari, anume  din oraș, Gimnaziul Sofia și Șuri, care au un număr mai mare de copii. Și 3, nu este exclus ca o să împărțim clasa în două grupuri. Un grup să petreacă orele în auditoriu și altul online să privească această lecție de acasă.Sperăm ca situația epidemiologică să ne permit implementarea primului model, deoarece cu toții dorim să revenim la învățământul traditional.

Instituțiile de învățământ din localitate sunt pregătite în mare parte pentru sosirea elevilor. Clasele sunt amenajate conform cerințelor și cu respectarea tuturor normelor sanitare. Acest an de studii  este altfel, susține directorul liceului ,,Ștefan cel Mare’’ din Drochia, Svetlana Capcelea.

SVETLANA CAPCELEA director I.P.L.T.,,Ștefan cel Mare’’

Anul de studii2020-2021 care acuși ne pășește pragul va fi deosebit de toți ceilalți ani prin specific aparte. Fiecare instituție de învățământ este la etapa de pregătire către noul an de studii și de a lua o decizie importantă despre cum începem noul an de studii. Instituția noastră are un specific aparte prin faptul, că spațiul pe care îl are clădirea ne permite să asigurăm acele condiții care se impug, adică asigurarea distanței sociale, avem mai multe intrări care ne-ar permite să primim elevii pe cicluri. Practic fiecare clasă este asigurată cu lavuar, apă unde copiii să poată să se spele pe mâini de câte ori va fi necesar. Avem câteva vice în instituție și suntem la etapa de reparație a altor blocuri sanitare, ca copiii să aibă la fiecare etaj veceu și să nu fie nevoiți să se intersecteze. Anul acesta vom începe cu sistemul de clasă, adică copiii vor sta în clase, iar profesorul va circula. Noi optăm pentru modelul 2, adică învățarea în două schimburi din cauza că avem mulți elevi în școală.

În dependență de modelele de studii alese de către administrația instituției în comun accord cu cadrele didactice, părinții și elevii, vor fi întreprinse măsuri necesare de autorități pentru accesul tuturor elevelor la studii de calitate.

ION RECEAN șef Direcția Învățământ, Tineret și Sport r-ul Drochia

Modelul 2 și 3, care prevăd și ore la distanță. În această perioadă se desfășoară studiile pentru formatorii raionali care o să pregătească cadrele didactice pentru activitatea online, pen oi platforme. Totodată avem promisiunea de la Ministerul Educației care în contact cu organizațiile internaționale procură mijloace TIC pentru a fi acordate școlilor. Discutăm și cu președintele, vrem în următoare sesiune să înaintăm o propunere pentru a procura mijloace TIC, adică calculatoare pentru instituțiile de învățământ care vor fi date în exploatare cadrelor didactice, cât și elevilor care nu dispun de ele.Totodată, de către Ministerul Educației a fost lansat un program  ,, Donează un calculator școlii’’. Cu părere de rău, în rionul Drochia nu am avut oferte, nu a parvenit informație că cineva dorește să doneze calșculatoare, care ulterior să fie redericționate copiilor și cadrelor didactice.

  În raionul Drochia sunt 35 instituții de învățământ, care sunt frecventate  de  aproximativ 7200 elevi, instruiți de 700 cadre didactice.

Banner Paslari
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate