A FOST LANSATA CAMPANIA “SAPTAMANA MEMORIEI”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Sofroni

 A fost lansată campania istorică „Săptămâna Memoriei”, ce este dedicată victimelor  deportărilor staliniste. În acest context, membrii Partidului Unității Naționale au organizat în data de 28 iunie un flashmob  cu sloganul “Noi nu uităm”. Acţiunea dată s-a desfăşurat  în faţa  troiţei dedicată eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă şi a  victimelor represiunilor staliniste din satul Grozeşti.

În cadrul  acestei campanii vor fi marcate evenimentele istorice, care au avut loc de-a lungul timpului, în lunile iunie şi iulie şi care au avut un impact major asupra poporului român. Pe parcursul acestei săptămâni, din 28 iunie până în şase iulie, în mai multe localităţi ale ţării, vom fi organizate acţiuni de comemorare a victimelor represiunilor şi a soldaţilor români căzuţi pentru eliberarea Basarabiei.

Evenimentele derulate în lunile iunie-iulie au marcat definitiv soarta poporului românesc de pe ambele maluri ale Prutului. Acestea au lăsat răni adânci în sufletele oamenilor, care nici până în ziua de azi nu au putut fi vindecate.

Participanţii la această acţiune au declarat că începutul acestor evenimente tragice în istoria noastră este data de 28 iunie 1940, care a consemnat cedarea Basarabiei de către România către Uniunea Sovietică. Prin această campanie, organizatorii  îşi propun să aducă un omagiu tuturor celor care în perioada ocupaţiei sovietice au avut de suferit.

În cadrul flashmobului, au răsunat şi cântece patriotice.

Reprezentantii PUN au anunţat că în această campanie cetăţenii Republicii Moldova şi ai României care au avut tangenţă cu evenimentele descrise vor putea posta istoriile familiilor lor însoţite de poze şi înregistrări, documente şi mărturii.

Precizăm că  ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată Ziua ocupației sovietice a Basarabiei. Pe 12-13 iunie 1941 a avut loc primul val al deportărilor staliniste; 22 iunie – 26 iulie 1941 – operațiunea de eliberarea a Basarabiei de sub ocupația sovietică; Iar noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice  nopţi din istoria noastră, atunci a avut loc  cel de-al doilea val al deportărilor staliniste. Numărul basarabenilor supuși represiunilor politice de regimul sovietic nu este cunoscut cu exactitate.

Banner Paslari
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate