516 ANI DE LA TRECEREA ÎN ETERNITATE A DOMNITORULUI ȘTEFAN CEL MARE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Banner Pantilei

516 ani de la trecerea în neființă a voievodului  Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt au fost marcate la Drochia la data de 15 iulie. Evenimentul a început cu sfânta liturghie desfășurată de soborul de preoți la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din localitate la care au asistat și credincioșii. Enoriașii susțin, că ziua aceasta îmbină două mari sărbători, fiind una importantă.

  GALINA CEMORTAN  enoriașă

Astăzi este Încoronarea lui Ștefan cel Mare și Așezarea în lacră a veșmintelor Maiicii Domnului și am venit în cinstea acestei sărbători la biserică. Mă rog pentru rude, pentru copii, pentru părinți, pentru țară. Să fie pace în țară.

Tradițional, după slujba divină oficiată, soborul de preoți a urmat Drumul Crucii parcurs de la Catedrală pînă la bustul lui Ștefan cel Mare de pe Piața Independenții. Aici s-au adunat autoritățile raionale și locuitorii, iar  numele și faptele eroice al domnitorului Moldovei au fost slăvite prin cântec și poezie.

Un voievod iscusit, conducător neînfricat, încununat cu 47 de ani de domnie victorioasă în fruntea țării.  Ștefan cel Mare este o personalitate marcantă ai neamului nostru, a relatat Elisei Grigoraș, preotul din satul Cotova, raionul Drochia.

ELISEI GRIGORAȘ preot s. Cotova

 El este cel care ne-a apărat valorile creștine întotdeauna, el este cel care ne-a întărit, ne-a încurajat și ne-a fost un exemplu pentru noi, creștinii. Este cel care a construit mănăstiri și biserici la care rămâne ca noi astăzi să ne rugăm să luăm exemplu de la el. El este pentru noi un sfânt adevărat, cel care a păzit hotarul strămoșesc, ne-a apărat și ne-a lăsat cuvintele învățăturii, spunându-ne ,,Fiind în mormânt, să strigați la mine. Eu voi ieși și vă voi ajuta.” Noi întotdeauna ne rugăm la el şi suntem mândri şi bucuroşi de faptul, că biserica ortodoxă română a fost cea care l-a canonizat în rândul sfinților. Meritul l-a avut întotdeauna.

De a-l cinsti pe Ștefan cel Mare și de ai purta onoarea este de datoria fiecărui moldovean, susține vice președintele raionului Iurie Ostavciuc.

  IURIE OSTAVCIUC vice președinte r-ul Drochia

A devenit o frumoasă tradiție ca în ziua de 15 iulie, conform calendarului creștin orthodox să fie marcată ziua sfântului Ștefan ce Mare, a domnitorului Moldovei care este o persoanalitate remarcabilă și împreună cu Consiliul Raional Drochia, cu aparatul președintelui, împreună cu un sobor de preoți  astăzi noi am cinstit memoria acestui sfânt. Este o personalitate demnă de a fi cinstită nu doar de noi, dar și d eurmașii noștri.

Evenimentul comemorativ s-a desfășurat, precum și de fiecare data după tradiție. În acest an însă, au fost careva schimbări în legătură cu situația epidemilogică din raion.

PAVEL VULUȚĂ  parohul  Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Avem câțiva ani de zile, când mereu în această zip e stil vechi, pe data de 15 îl sărbătorim pe Binecredinciosul voievod Ștefan cel Mare. Împreună cu toți preoții, care sunt liberi cântăm care în cor, care slujesc la prestol și după asta facem Drumul Crucii cu enoriașii care sunt până la acest monument al lui Ștefan cel Mare, care este sfințit și binecuvîntat de preoți. Cee ace am făcut noi și astăzi, ne-am străduit necătând la faptul că este pandemie. Ne-am străduit să păstrăm distanța socială. Cu măști nu am fost, că am cântat tot drumul și am dat slavă lui Dumnezeu și marelui voievod Ștefan. De aceea mă bucur, că cât de cât s-a realizat.

La finele evenimentului la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt au fost depuse flori. Ștefan cel Mare a fost domnitorul al Moldovei între anii 1457 şi 1504. Voievodul a purtat 36 de lupte, doar două  dintre care le-a pierdut și a zidit 44 biserici și mănăstiri.

Banner Sofroni
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Acceptă Confidențialitate

Politică de Confidențialitate